Menu Sluiten

Review digitale weegschaal: Yunmai Balance

YunmaiWeegschaal

Ergens begin dit jaar ging ik op zoek naar een nieuwe digitale weegschaal. Die van ons was al zeker 15 jaar oud en kon alleen maar gewicht aangeven. Ik zocht een weegschaal die meer kon dan alleen wegen én die ook nog eens betaalbaar was. Een zogenaamde slimme weegschaal. Nou, die heb ik gevonden: de Yunmai Balance.

Op de site van Bol.com staat: Yunmai Mini 2 Balance slimme weegschaal met Bluetooth en 10 lichaamsmetingen – Werkt met Apple Health, Google Fit & Fitbit – Smart lichaamsanalyse fitness scale. Een hele mond vol. Voor een bedrag van € 50 en een hele kudde goede recensies, wou ik het risico wel lopen om hem te testen.  Ik koos daarbij voor de witte versie.

Levering en installatie YUNMAI BALANCE

Zoals altijd een vlotte en keurige levering van Bol.com. Dus gelijk maar uitpakken. Vervolgens eerst de Yunmai app op mijn Samsung A5 Smartphone installeren. Iets wat supersimpel ging. Bluetooth aan en contact maken. Met blote voeten op de metalen plaatjes gaan staan en je ziet je gewicht zowel op de weegschaal als op de app. Ook kun je een gast laten wegen of je kunt je familieleden toevoegen.

Wat kun je instellen en meten?

Bij de eerste installatie geef je aan wat je naast lengte en leeftijd zijn. Daarnaast kun je ook je streefgewicht, kgs of pounds, eventuele herinnering om te wegen en  familieleden invoeren. En je kunt connecten met Google Health, Apple Fit of Fitbit (en via deze dan ook weer met MyFitnessPal).

Volgens de verpakking kun je de volgende 10 gegevens meten: gewicht, BMI, lichaamsvet, spiermassa, botmassa, watergehalte, BMR, je fitnessleeftijd, visceraal vet (is vet om je organen) en het proteïnegehalte in je lichaam.

10 gegevens
De 10 meetgegevens van de Yunmai Mini 2 Balance

Ik realiseer me daarbij dat het geen professionele weegschaal is en dat je gewicht kan worden gemeten, net als je BMI (dit is een vaste formule) en de hoeveelheid water in je lichaam (Body water) en dat de rest van de metingen schattingen zijn aan de hand van deze 3 gegevens. Hoe dan ook is het heel leuk om via de app je vorderingen te volgen richting je streefgewicht. Dit zie je ook weer terug in grafiekvorm.

Hoe werkt de weegschaal?

De weegschaal werkt met  de zogenaamde bioelektrische impedantie analyse (BIA). Zodra je met je voeten op de 4 geleiders gaat staan wordt er een heel licht elektrisch stroompje door je lichaam gestuurd. BIA meet de weerstand van verschillende weefsel s in het lichaam en kan aan de hand daarvan je vetvrije massa (spieren, botten) en je vetmassa meten. Vetvrije massa is een goede geleider omdat het voor ongeveer 73% bestaat uit water en elektrolyten bestaat, terwijl vet juist een slechte geleider is.

Conclusie

Voor dit bedrag heb je een mooie, moderne, kleine en vooral praktische weegschaal die heel simpel  is in te stellen. Via de app is het heel leuk om je vooruitgang te zien en bij te houden. Leuk is ook dat je dit weer terug ziet in de apps van bijvoorbeeld Fitbit en van daaruit ook weer in MyFitnessPal.  Deze zijn gemakkelijk te linken.

Wel is het niet duidelijk hoe bepaalde gegevens worden gegenereerd. Ik denk daarbij aan mijn fitnessleeftijd. Volgens de weegschaal is die 51 en heel af en toe 50. Waar dat op gebaseerd is en hoe dit te beïnvloeden is, is me niet duidelijk.

Hoe dan ook kan ik deze weegschaal zeker aanbevelen als leuke interactieve gadget  die je helpt en motiveert om je doel(en) bij te houden en te behalen.

Aanvulling:

Mocht de weegschaal niet alle gegevens doorgeven aan de app dan kan het zijn dat je voetzolen te droog zijn. Ik had dat dus ook. Even je voetzolen insmeren met een crème of bodylotion en hij doet het weer.

Related Posts