Menu Sluiten

Citroenwater drinken: een gezond ochtendritueel

Citroenwatervoordelen

Sinds ruim een jaar start ik elke ochtend met een glas lauwwarm citroenwater op een lege maag. Dit is inmiddels een vast ochtendritueel geworden. Wat de effecten van zo’n glas water zijn en wat ik er zelf van heb vernomen wil ik graag met jullie delen.

20180105 090810 574x1024 1

Waarom citroenwater?

Na 7 à 8 uur zonder water (slaap) heeft je lichaam vocht nodig. Dan is het enorm goed om met citroenwater te beginnen. Waarom? Hieronder som ik een aantal redenen voor je op. 

  • Het warme water voert giffen weg, terwijl de vitamine C in de citroen de cellen vernieuwd. Dit reinigende effect beperkt zich niet alleen tot de binnenkant van je lichaam, ook je huid krijgt er een opkikker van.
  • Het drinken van citroenwater ondersteunt je spijsvertering op diverse manieren: het helpt de lever bij het afvoeren van giftige stoffen en het reinigt de darmen. Daarnaast versterkt het de aanmaak van maagzuur en van gal; waardoor je eten iets sneller verteert.
  • Het geeft je immuunsysteem een boost. Vitamine C is een antioxidant en heeft anti-bacteriële en anti-virale eigenschappen. Het helpt o.a. tegen een zere keel, verkoudheid en de griep.
  • Hoewel een citroen erg zuur smaakt laat het na verbranding in het lichaam alkalische reststoffen achter in ons lichaam. Dit maakt een citroen een ontzurend voedingsmiddel. Ons lichaam functioneert het beste bij een zuurgraad (pH) van 7,4. Helaas maken verzurende voedingsstoffen als koffie, suiker en frisdrank dat de zuurgraad van ons lichaam te hoog wordt. De consequenties hiervan kun je lezen in mijn blog over de bodyscan die ik heb gehad: “Bodyscan: help,ik ben verzuurd”. maar lees eerst deze tekst even verder.
  • Het is een tonic met antioxidanten en vitaminen is. Citroenen vallen in de categorie superfood. Ze zitten vol vitamine C, vitamine B, citroenzuur, kalk, koper, ijzer, magnesium, fosfor, kalium, antioxidanten (flavonoïden) en vezels.
  • Het activeert de thermogenese of warmteproductie; waardoor je sneller vet verbrandt.

Opgesomd geeft het je stofwisseling een kick start en gooit het de verbranding omhoog.

Het recept:

Vul een longdrinkglas met het sap van een 1/2e citroen, wat kaneel, een beetje gember en klein beetje honing. Ik vul dat aan met lauwwarm water. Ik moet toegeven dat ik er eerst aan moest wennen, maar het is nu echt een gewoonte geworden.

Waarom gember?

Samen met gember heeft citroen een bloeddrukverlagende werking.  Daarnaast is gember een ontstekingsremmer, het stimuleert de vertering, verlaagt cholesterol, het ontspant de lichaam. Ook gember versnelt je stofwisseling en is daardoor, samen met citroen, een prima vetverbrander.

Waarom kaneel?

Kaneel zorgt voor een regulering van de spijsvertering en de productie van insuline. Het vermindert de eetlust en het verbetert de opname van essentiële stoffen uit het voedsel.

En waarom honing?

Water, citroen en honing zijn het beste middel om je urinewegen een schoonmaakbeurt te geven. De zuren in citroen en de antibacteriële eigenschappen van citroen en honing helpen tegen een slechte adem. Honing zit ook nog eens vol zit met vitaminen en mineralen.

Zowel kaneel, gember als citroen zijn ontstekingsremmende voedingsmiddelen.

Tip 1: wacht 15 minuten voordat je verder gaat eten en drinken
Tip 2: je drinkt slecht een geringe concentratie citroenzuur, maar mocht je bang zijn voor je tandglazuur drink het water dan met een (glazen) rietje.

Mijn bevindingen na ruim een jaar citroenwater in de ochtend:

Dat citroenwater de verbranding omhoog gooit verneem ik inderdaad. Ik had bijna altijd koude handen en voeten; vooral als ik stil zat. Ik heb nu bijna altijd warme handen en voeten en ook als ik stil zit heb ik het niet zo snel koud. De externe verwarming hoeft dus niet zo snel omhoog ; de interne verwarming is duidelijk aan.

Daar waar iedereen om mij heen de afgelopen weken (het is nu begin maart als ik dit schrijf) griep heeft gehad; heb ik nergens last van gehad. Geen gehoest, gekuchel, gesnotter. Ook ben ik het afgelopen jaar niet verkouden geweest. 

Zal het dan echt door het citroenwater komen? Het lijkt er wel op.

Related Posts