Menu Sluiten

Blog Fit-in-10-maanden #6: en toen ging het mis!

Fit in 10 months 1

Donderdagavond 5 oktober was ik klaar met mijn beentraining, toen ik nog even een paar gewichten op een “slee” zou verplaatsen. Ik maakte daarbij een soort pootje-over-beweging naar links en toen ging er een pijnscheut door de linkerhelft van mijn bekken. Er ging iets helemaal mis! Bijna zakte ik een paar keer door mijn been, maar ik bleef zoveel mijn benen mogelijk bewegen; ik moest immers nog naar huis rijden. Pijn had ik echter wel.

Wat was er gebeurd?

In november 2015 heb ik in mijn linker onderrug/-been Ischias gehad en deze pijn kon je wel vergelijken met de pijn die ik nu voelde; hoewel de Ischiaspijn nog veel en veel erger was. Ik wist echter gelijk, dit is een zenuwpijn. Er zit iets niet goed in mijn bekken. Maar goed, ik moest de twee dagen erna nog vol aan de bak om, op zaterdag, mijn/ons project “Het Grote Voor Elkaar Festival/Open Dag Gemeentehuis” tot een succes te maken (samen met een geweldig projectteam trouwens). 

Ik heb die twee dagen de pijn verbeten en ik moet zeggen dat het in de loop van de dag ook steeds dragelijker werd. Kon en kan ik ’s morgens nog geen sokken aantrekken en bijna nog geen trap op; in de loop van de middag (na veel bewegen dus) ging/gaat het al een stuk soepeler. Slapen ging echter bagger. Dus op dinsdag toch maar eens naar de huisarts en daarbij aangegeven dat ik na de Ischias nog steeds geen volledig gevoel in mijn onderbeen en twee tenen terug heb. Dat daar nu ook nog pijn in de bil bij is gekomen. Deze zaterdag ga ik door een MRI-scan en vandaag en donderdag ga ik, op eigen initiatief, naar de chiropractor: gewoon omdat ik het gevoel heb dat er een zenuw in de knel zit. 

Sciatica

Het lijkt erop dat mijn grote beenzenuw (nervus Ischiadicus) is ingeklemd (en dat eigenlijk al sinds 2015). Deze grootste zenuw van het lichaam begint in het ruggenmerg, loopt door de heupen en billen, vertakt zich en loop vervolgens tot onderaan ieder been. Het is niet alleen de grootste zenuw, het is ook één van de belangrijkste omdat hij direct effect heeft op het vermogen om de benen te beheersen en te voelen. Wanneer deze zenuw geïrriteerd raakt, dan heet dat sciatica.

Volgens de American Academy of Orthopaedic Surgeons, komt sciatica meestal voor bij mensen van 30 tot 50 jaar. (AAOS, 2007)

En ja, het wordt vooral veroorzaakt door te veel zitten. En daar komt ie weer; zitten is het nieuwe roken. Laat ik nu al 30 jaar zittend werk doen. 

sciatica radiating pain2 280x300 1
@Veritas Health, LCC

Symptomen van sciatica zijn:

 • onvermogen om blaas of darmen te controleren (ahum, geen last van)
 • pijn, gevoelloosheid of zwakte in een of beide benen, waardoor je moeilijk kunt opstaan nadat je hebt gezeten. Ik merk zelf wel dat ik een stuk balans mis in mijn linkerbeen. 
 • een merkbare erger wordende of plotseling ernstige gevoelloosheid in uw onderlichaam, waaronder het gebied tussen uw benen, billen, binnendijen, de achterkant van uw benen en de hielen en volledige voet.
 • kramp in tenen, kuiten, bil, hamstring (heb ik regelmatig of ik hang er tegen aan)

Wat te doen?

 • Gerichte rekoefeningen (die doe ik inderdaad)
 • Zorgen dat je genoeg vocht drinkt omdat de tussenwervelschijven meer vocht nodig hebben zodat de beklemming minder wordt en pijn verdwijnt. Dit is ook de reden dat de pijn in de loop van de dag minder wordt.
 • Zorgen dat je bloed alkalisch blijft (Ph7). Goh, daar ben ik ook al tegenaan gelopen. Lees maar eens over de bodyscan die ik begin dit jaar heb gehad. De link staat onderaan dit artikel. Alles houdt verband met elkaar. 
 • Koffie, sigaretten, alcohol, geraffineerde suikers en junkfood, fastfood, te lang gekookt eten, witbrood, vlees, etc. maken het lichaam allemaal zuur. Probeer ze te vermijden. Hier was/ben ik al geruime tijd bewust mee bezig, waarbij ik naar die 2,5 à 3 liter water per dag moet.
 • Vooral blijven bewegen; in bed (blijven) liggen is superslecht. Regelmatig opstaan en een eindje lopen. De bloedtoevoer, en dus de toevoer van voedingsstoffen en water, naar de rug zo verbeteren.
 • Toch maar weer Glucosamine nemen voor de buigzaamheid van het kraakbeen.
 • Rug, buik en benen sterker maken. Was ik al mee bezig en is volgens mij nooit zwak geweest. 
 • Calcium. Het innemen van calcium maakt de tussenwervelschijven en het kraakbeen sterker. Dit is vooral belangrijk voor ouderen en vrouwen die de menopauze al hebben gehad, omdat die groepen vatbaarder zijn voor het ontwikkelen van een tekort aan calcium en het oplopen van botbreuken.
 • Neem rust wanneer nodig. De laatste weken heb ik weinig rust gehad en slecht geslapen dus…….
 • Probeer af te vallen (da’s bij mij niet nodig).

En nu? Hoe nu verder?

De afgelopen dagen heb ik niet kunnen sport. Wel heb ik zoveel mogelijk rek- en strekoefeningen gedaan en heb ik gelopen. Dat doet pijn, maar is vervolgens ook wel lekker. Het was er trouwens ook wel heerlijk weer voor. Wat hebben we een heerlijke nazomerdagen. Dus hond mee en wandelen………..

20171016 092534 300x169 1
20171016 093459 300x169 1

En het eten en drinken dan?

Regelmatig check ik hoe het zit met mijn zuurgraad. Gelukkig gaat dat de goede kant op blijkt uit de teststrookjes waarmee ik normaliter het chloorgehalte van ons zwembad meet.

Ik moet toegeven dat ik de eerste week na de blessure niet zo netjes heb gegeten; maar vanaf deze week eet ik weer minder suikers en drink ik vooral meer water en ontzurende thee. Verder slik ik voor de duur van de blessure:

 • Calcium met vitamine D (voor behoud van sterke botten, waarbij vit. D de opname van calcium verhoogt)
 • Glucosamine Chondroïtine met vitamine C (voor behoud van gezond kraakbeen)

Meer tijd voor andere hobby’s

Heerlijk ontspannend is chalque lettering; handlettering met krijt. Nu had ik al een magneet-/krijtbord op de deur in onze keuken gemaakt toen onze dochter nog kleiner was. Dit komt nu goed uit. De vader van mijn man heeft ons enkele jaren geleden dit prachtige setje krijtjes nagelaten en daar maak ik sinds begin dit jaar dankbaar gebruik van om mijn uit te leven op de keukendeur. Voordeel: dit kan nog staande ook nog .

20171017 102237 300x262 1
20171017 101503 267x300 1

Het eindresultaat zal ik jullie de volgende keer laten zien . Ik kan dit iedereen aanbevelen; het is heerlijk om even met iets heel anders bezig te zijn dan de dagelijkse beslommeringen.

Ik hoop echter dat ik op toch wel redelijk korte termijn weer lekker mag gaan sporten; want dat is voor mij pure ontspanning. Volgende week vertel ik jullie meer over het feit waarom ik naar de sportschool ga en jullie dit wellicht verafschuwen (of juist niet ) en natuurlijk over mijn herstel qua blessure.

En vooral bij een blessure geldt:

1505639114141 300x300 1

Related Posts