Menu Sluiten

Blog Fit-in-10-maanden #4: 0,4 kilo erbij. So what?

ike Archer doorhaal e1511344473265

Gisteren gaf de weegschaal 72,6 kg aan. Wellicht raakt menig afvaller hiervan compleet in de stress, wel 0,4 kilo erbij, en ziet dit als kans om weer geheel uit de band te springen of om (nog) minder te gaan eten. Niet doen! Het is slechts een momentopname. Er zijn meerdere factoren aan te wijzen waarom mijn (jouw) gewicht even toeneemt:

1. Je hebt meer gegeten dan bewogen.
2. Je hebt de dag ervoor iets meer zout gegeten waardoor je vocht vast houdt
3. Voor de vrouwen: je moet ongesteld worden waarbij je iets meer vocht vasthoudt
4. Je hebt spieren opgebouwd en spieren zijn zwaarder dan vet

Bij mij is het waarschijnlijk een combinatie van punt 1 en 4. 

Energiebalans

Hoe zag mijn week eruit?

Eten en drinken

De afgelopen week was een hectische werkweek zonder enig ritme. Hierdoor had ik geen vaste eetmomenten en had ik het idee dat ik de hele dag aan het eten was. Op sommige dagen kreeg ik mijn eten niet eens op!
Samen met een paar collega’s ben ik wel meer water gaan drinken. Voornemen was 2 Doppers per dag extra. Dat is niet elke dag gelukt, maar ik heb/we hebben wel meer gedronken dan de weken ervoor. 

Bewegen

Qua sporten had ik woensdag een onverwachte rustdag, doordat mijn moeder op bezoek kwam en op donderdag kwam er door een ongeplande uitloop op mijn werk ook weinig van het sporten (wel heb ik nog een halfuur thuis getraind). Ook heb ik deze week 3 x 5 minuten touwtje gesprongen. Dit niet achter elkaar hoor, dat houd ik nog niet vol. Zwaar joh, dat touwtjespringen.

Je kunt dus stellen dat ik wellicht iets te weinig heb bewogen en dat ik te veel heb gegeten. Dit teveel (surplus) aan eten van koolhydraten en vetten wordt dat omgezet in vet.

Op maandag heb ik mijn benen zo zwaar getraind dat ik daar wel 2/3 dagen spierpijn van heb gehad. Ik ga natuurlijk ook wel steeds zwaarder trainen dus misschien heb ik gewoon wat spiermassa opgebouwd. Ik vind het toch ook wel weer heel erg leuk om naar de sportschool te gaan; niet alleen om te sporten, maar ook om met anderen te praten en om te motiveren.

Volgende week zullen we zien wat er in een maand tijd met mijn lichaam is gebeurd. Meten is weten.

overig 0510 0 212x300 1

Rust

Ik ben de afgelopen week iets te laat naar bed gegaan, ik viel als een blok in slaap (dat lukt wel met minder koffie en meer bewegen) maar ik was te vroeg wakker om vervolgens lekker te gaan piekeren over het project waarvan ik over twee weken het eindresultaat ga zien. Ook dat tekort aan rust werkt door in je algehele fitheid. Eerder naar bed dus aankomende week.

cb08dc1f701b535028a44be239acd6fb dutch quotes humor

Aankomende week

Eten en drinken

Ik blijf het eten en het drinken vasthouden zoals ik de afgelopen twee weken heb vastgelegd. Lees blog 3 met mijn lunch/tussendoor en blog 2 met mijn ontbijt. Let wel: voor iedereen is dit anders hè? Je moet er al doende achter komen welke hoeveelheid eten bij jou past. Wel is de opbouw 65/20/15% koolhydraten/eiwitten/vet hierbij van belang als uitgangspunt. Wil je dat ik je hierbij help? Je mag hieronder een reactie achterlaten, maar je mag me ook mailen op marjanmoves@gmail.com.

Qua luncht en tussendoortjes heb ik wel 2 broodjes met 20+ komijnekaas gegeten in plaats van Hüttenkäse/kipfilet/tonijn. 

Bewegen

Ik ga zeker 3 à 4 x naar de sportschool voor krachttraining of spinning en gewoon omdat ik het gewoon gezellig vind. Op de andere dagen train ik thuis en/of doe ik cardio; dan ga ik op de crosstrainer, of ik ga touwtje springen of ik doe een kwartier HipNThigh training.

Zo wil ik de komende weken thuis leren om op de plaats te rennen naast het normale touwtje springen. Op Zendudefitness.com vind je allerlei tutorials voor beginners tot gevorderden. Beetje rare gozers, maar toch….ze lopen helemaal binnen met hun site, Facebookpagina en Youtubefilmpjes.

Nu even over mijn avondeten

Het avondeten is voor mij het minst belangrijke eetmoment van de dag. Het ontbijt zie ik als belangrijkste eetmoment omdat je hiermee opstart; je voedt je motor voor de hele dag.

Omdat ik verder de hele dag al meer dan voldoende eet heb ik ook niet veel honger ’s avonds. Ik schep dus iets van 3 aardappelen met 3 of 4 eetlepels groente op  en sluit af met magere kwark met een handjevol noten en honing. That’s it.

2 of 3 keer per week eten we rijst, spaghetti o.i.d. met spekjes, ham of witte vis en met een zelfgemaakt sausje zonder zout. Ik ben dus niet zo van vlees, maar ik ben geen vegetariër of veganist. De rest van de familie eet ook gewoon een lekker stukje vlees.

Als ik uitga van aardappelen met broccoli (zonder sausje) met kwark, noten en honing als toetje dan kom ik als volgt uit:

met noten

Door de noten is het vetgehalte veel te hoog en de koolhydraten liggen te laag.

zonder noten met spekjes

Haal ik de noten eruit en gooi ik er een simpel sausje met zure room en wat spekjes over de broccoli, dan kom ik op een prima verhouding met minder calorieën. Zo funest zijn een paar nootjes. En toch is het best belangrijk om wat noten te eten.

Noten

Over noten

Ik vind het heerlijk om wat noten en een beetje honing door de kwark te doen. Dan schiet blijkbaar mijn vetgehalte in verhouding dermate omhoog dat ik daartegenover veel meer koolhydraten moet eten. Ik moet de noten dus wat meer verdelen over de dag; want ze zijn wel heel belangrijk.

Noten bevatten veel calorieën, maar hebben ook een zeer hoge voedingswaarde. Door een klein handje noten per dag te eten profiteer je al van veel gezondheidsvoordelen.

Onderzoek heeft aangetoond dat mensen die dagelijks een handje noten eten minder kans hebben op kanker, hart- en vaatziekten en ademhalingsproblemen dan mensen die dit niet doen. Ook bleek dat hoe vaker per week mensen noten aten, hoe groter de kans was dat zij 30 jaar later nog in leven waren.

Gezonde vetten uit noten helpen je om af te vallen door je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Hierdoor maak je minder insuline aan (het vetopslaghormoon), waardoor je lichaam de kans krijgt om lichaamsvet te verbranden.

Macadamia’s zijn supernoten

Macadamia’s zijn niet de goedkoopste noten, maar leveren je lichaam wél veel goede voedingsstoffen. Eén handje macadamianoten bevat meer dan de helft van je aanbevolen dagelijkse hoeveelheid mangaan; een belangrijk mineraal voor het behouden van sterke botten. Mangaan is ook betrokken bij de bescherming van je lichaamscellen en de stofwisseling van koolhydraten, cholesterol en aminozuren.

macamadianoot 300x256 1

Als je veel energie uit je voeding wilt halen, ga dan voor macadamia’s. Ze bevatten van alle noten de meeste calorieën en vetten, en bevatten relatief weinig koolhydraten en eiwitten. De macadamia heeft zelfs de meeste onverzadigde vetzuren van alle nootsoorten, wat hart- en vaatziekten voorkomt door het ‘slechte’ LDL-cholesterol te verlagen.
Bron: https://www.puurfiguur.nl/gezonde-noten

Volgende week: de resultaten na een maand meer bewegen en gezonder eten 

Related Posts