Menu Sluiten

Blog Fit-in-10-maanden #1: ik ben er helemaal klaar mee! Actie!

Tussen mijn 15e en 35ste was ik altijd topfit. Écht, ik kon alles aan op sportgebied en ook mentaal. Ik was oersterk en had een bere(n)conditie. Sport(en) was mijn leven en dat maakte mij enorm gelukkig en vitaal.

Daarna kwam de klad er in. Ik kreeg een dochter en alles was belangrijker dan zelf sporten. Met alle liefde offerde ik mij op voor gezin en werk. Natuurlijk sportte ik nog wel af en toe, maar er zat geen enkele regelmaat in. Met daarnaast ook nog een zittende baan vanaf mijn 20ste ging het, vooral de laatste 10 jaren, lichamelijk en conditioneel behoorlijk bergafwaarts. Tijd voor actie! Fit worden in 10 maanden!

Zitten is het nieuwe roken

Dat kan ik onderstrepen. Ik heb al 30 jaar een kantoorbaan en als ik naar mijn benen kijk dan zie ik een sinaasappelhuid van hier tot Tokyo. Het is een complete buckelpiste. Ik heb even een foto toegevoegd. Van een afstandje lijkt het mee te vallen. Maar als je dichterbij kijkt…..brrrr.

20170902 111640 2 283x300 1
Eens kijken of we hier verandering in kunnen brengen. Putjes in de benen.

Verder zitten mijn schouders en nek regelmatig vast en ben ik minder flexibel in de heupen. Ik kraak eigenlijk aan alle kanten. Een kantoorbaan is zó ontzettend slecht. Daarnaast ben ik verslaafd aan de cappuccino op het werk en ik eet enorm graag en veel te veel chocola.

chocolate 300x196 1
En nee, chocola is geen salade 😉

Time to change

Daar komt nu echter verandering in. Ik geef mezelf 10 maanden (vanaf 1 september) om weer in topvorm te komen. Nu weet ik natuurlijk wel dat ik geen 110 kg meer kan bankdrukken of 200 kg kan squatten, maar ik ga gewoon kijken wat er nog uit te halen is op mijn 51ste.

Old School

Ik ga daarbij old school te werk. Toen ik in de jaren ’90 aan bodybuilden deed heb ik tegelijkertijd een opleiding “Voeding voor (top)sporters” gevolgd. Ik ga te werk volgens deze gegevens. Maar ik pak het niet te rigoureus aan. Ik heb immers 10 maanden en die wil ik volhouden.

Wat houdt dat in? De komende weken richt ik me eerst op een standaard verdeling van 65% koolhydraten, 25% eiwitten en 10% vet per maaltijd. Tegenwoordig noemen ze koolhydraten, eiwitten en vetten trouwens macro’s (van macronutriënten).

Deze verdeling is een gewone basisverdeling zoals die geldt voor een gemiddeld persoon. Naar de calorieën kijk ik nog niet; ik zorg er eerst voor dat mijn 5 maaltijden overdag bestaan uit koolhydraten, eiwitten en vet.

Hoe ga ik beginnen?

De afgelopen week heb ik 4 dagen gesport. Twee dagen daarvan was ik te vinden in de sportschool bij ons in het dorp. Ik ben daarbij begonnen met één oefening per lichaamsdeel. Elke oefening 3x. Bij de grote spiergroepen, benen/borst/rug/schouders, minder herhalingen (max. 12) per keer en bij de kleinere spiergroepen zoals de kuiten/biceps/triceps was 20 keer de max.

In eerste instantie viel de spierpijn nog wel mee, maar de tweede dag na de eerste training bleek dat ik toch wel behoorlijk verzuurd was en dat is tot vandaag wel een beetje gebleven. Maar,

nog pain

Aankomende week ga ik 6 dagen per week sporten. Minimaal 2 dagen zullen daarbij in ieder geval uit krachttraining bestaan; dan vind je mij in de sportschool. De andere dagen zullen meer conditioneel zijn. Elke training zal bij mij minstens een uur zijn. Voor mij, met mijn sportverleden waarin ik elke dag 2 uur sportte en soms zelfs 2 x per dag, is dit niet veel.

Ik kan me echter indenken dat dit voor een beginnend sporter enorm veel is en dat je ook geen behoefte hebt om lid te worden van een sportschool. In dat geval kan ik je de thuis train groep van Jacqueline van Dijk zeer aanbevelen. Een enorm leuke groep (van zo’n 2.500 met name vrouwen) die elkaar motiveren om elke dag zo’n 10 à 15 minuten thuis te sporten met Jacqueline als instructrice.

Het gaat via Facebook en werkt enorm prettig en laagdrempelig én het kost maar € 5 per maand. Klik aan het eind van deze tekst maar eens naar mijn review nadat ik drie maanden bij haar had getraind…………………. Ook nu ben ik nog lid, maar da’s voor mij meer omdat het zo’n leuke groep is en omdat er hele leuke wetenswaardigheden voorbij komen waar ik iets mee kan in mijn blogs. Af en toe zal ik nog wel een training van haar volgen (met name de buiktrainingen zijn lekker pittig).

Wat ga ik deze week verder aanpassen?

• meer water drinken (in ieder geval twee 75 ml flesjes per dag leegdrinken)
• maximaal 2 cappuccino’s/koffie per dag; verder thee etc.
• elke maaltijd koolhydraten, eiwitten en vet (nog niet berekend qua %)
• ook tijdens het werk tussentijds meer lopen (sowieso in de pauzes)
• na 20:00 uur ’s avonds geen koolhydraten meer; wel eiwitten
• één junkdag per week. Op deze (zater)dag mag ik chocolade, chips, frisdrinken etc.
• elke dag rek- en strekoefeningen doen

Begingegevens

Ik heb even een filmpje gemaakt van mijn lichaam zoals hij/zij er dus nu uit ziet.

En nee, ik ben niet dik, maar daar gaat het ook niet om. Ik wil met deze challenge laten zien hoe je lichamelijk (en geestelijk) veranderd als je meer gaat sporten/bewegen en gezonder gaat eten zonder gelijk in de Goji bessen te duiken. Het gaat daarbij niet om dik of dun. Je kunt immers ook dik(ker) zijn en toch gezond en gelukkig.

Wekelijkse update en maandelijkse vergelijking

Elke week zal ik mijn ervaringen over de afgelopen week delen en aangeven hoe ik mijn (voedings-/trainings)schema aanpas. Volgende week meer over mijn voedingsschema.

Elke maand plaats ik dan een nieuw filmpje zodat je kunt zien hoe een lichaam verandert door te gaan sporten en door op je eten te letten.

Heb je nog vragen of opmerkingen laat het me weten door onderstaand te reageren of door te mailen naar marjanmoves@gmail.com

O ja, hierbij ook nog even de link naar mijn review “Drie maanden thuis trainen met Jacqueline van Dijk”

Related Posts